2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2013-03-05 16:57:27

kert_005a.jpgBerekfürdő Község Önkormányzata, Csikos Sándor kunkapitány és a Bereki Irodalmi Társaság a hagyományokhoz híven az idei évben is meghirdeti a Nagykun Vers-és Prózamondó Versenyt, melyet idén Szenti Ernő költő emlékének szentelnek. A verseny időpontja: 2013. április 28. szombat. A verseny helyszíne: Megbékélés Háza-Református Konferencia Központ Berekfürdő, Berek tér. A verseny célja, hogy minél szélesebb körben megismertessék a Nagykunság irodalmát. A versenyzőknek egy kötelező művet kell elmondani a Nagykunsághoz kötődő irodalmi alkotásokból, és egy szabadon választottat a magyar irodalomból. Az előadás időtartama nem haladhatja meg a 10 percet...Kötelezően választható:a Nagykunsághoz kötődő irodalmi alkotások, például: Berecz András, Csokonai Vitéz Mihály, Csukás István, Gombos Imre, Győrffy István, Kiss Tamás, Körmendi Lajos, Móricz Zsigmond, Petőfi Sándor, Szűcs Sándor művei.A verseny az alábbi kategóriákban kerül megrendezésre:I. kategória: Általános iskolai alsó tagozatos tanulók. részére. II. kategória: Általános iskolai felső tagozatos tanulók részére. III. kategória: Középiskolai tanulók részére. IV. kategória: Felnőttek részére. Jelentkezés és bővebb információ: (59) 519-059. A találkozó fellépőinek előadásait szakmai zsűri kíséri figyelemmel. A találkozó résztvevői emléklapot vehetnek át. A szakmai tanácsadók nyilvános szóbeli kiegészítésekkel segítik a találkozó résztvevőinek további előadói, művészeti tevékenységét, fejlődését. A kimagasló teljesítményt nyújtó előadók jutalomban részesülnek.

2013-03-05 09:40:25

muharos.gif2013. február 23-án került sor a Dr. Hajdú-Moharos József Országos Református Földrajzi Tanulmányi Verseny megrendezésére a Karcagi Nagykun Református Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Kollégiumban. A verseny célja elsődlegesen a megemlékezés és tisztelgés Dr. Hajdú-Moharos József geológus-geográfus emlékének. Édesanyja Moharos Józsefné, született Vadász Eszter, karcagi református öregdiák, 2011-ben szeretett fia emlékére földrajzi díjat alapított. További cél a földrajz tantárgy népszerűsítése, a tantárgy régi rangjának visszaállítása, versenyzési lehetőség a földrajz iránt érdeklődő diákok számára 9-12. évfolyamon, kompetenciafejlesztés, tehetséggondozás, azonos érdeklődésű körhöz tartozó tanulók és szaktanárok közötti kapcsolatteremtés. Nem utolsó sorban pedig célunk a szakmai konzultáció és az együttműködés az egyházi fenntartású oktatási intézmények között. A tanulók két kategóriában versenyeztek, 9. évfolyamon természetföldrajzból, 10-12. évfolyamon pedig gazdaságföldrajzból. Délelőtt az írásbeli, délután pedig a szóbeli versenyekre került sor, a szóbeli zsűrizést Borosné Szlávik Mária szolnoki (Verseghy Ferenc Gimnázium), valamint Bordásné Fábián Nikolett, jászberényi (Lehel Vezér Gimnázium) tanárnők végezték magas fokú érzékenységgel és precizitással. A verseny izgalmas véghajrát hozott, reális eredmények születtek. A 9.-es mezőnyben karcagi siker született, még a felsőbb évfolyamon a nagykőrösiek örülhettek. Valamennyi tanuló jutalmat kapott, a helyezett tanulók kiemelt jutalomban részesültek (nyomtató, e-book, e-tablet). (forrás:református.eu)

2013-03-05 09:18:54

szentannaihead.png
Mintegy 430 millió forint költségvetési támogatásból korszerűsítheti épületeit és fejlesztheti gyakorlati képzésének infrastruktúráját a karcagi Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel. Gyökeres Sándor elmondta: az évek óta a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásában lévő, több mint ötszáz tanulót oktató iskolában a napokban a tárcavezető jelentette be a hírt. Az igazgató tájékoztatása szerint a forrást elsősorban a szakképzés, ezen belül is a mezőgazdasági és az agrár-környezetvédelmi profil erősítésére, az említett szakok infrastruktúrájának és eszközparkjának korszerűsítésére fordítják. Így a terveik között szerepel egy-egy arató-cséplő, permetező, illetve vetőgép beszerzése, amelyek a 65 hektáros, zömében szántóföldi növények termelésére használt tanterület művelését könnyítik majd. Emellett egy régebbi épület felújítása és átalakítása után szeretnének gabona- és olajnövényraktárat, gabonavizsgáló labort, minimalmot, továbbá növényolajprés-, illetve liszt- és tésztacsomagoló üzemet létrehozni. Gyökeres Sándor elmondta: az állami támogatás várhatóan a kollégium felújítását és az intézmény energetikai korszerűsítését is lehetővé teszi. Rámutatott: a szakképzés feltételeinek javítása révén a diákok a gyakorlatban sajátíthatják el azoknak a modern technológiáknak a kezelését, amelyek ismeretével és használatával tanulóként a helyi élelmiszer-termelés palettáját gazdagítják, később pedig a saját megélhetésüket biztosíthatják. (forrás:mti.hu)

2013-03-04 16:19:08

250px_DebrecenUniversity1.jpgA Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézete és a Népművelők Hajdú-Bihar Megyei egyesülete Örökbecsű címmel kiadványsorozatot tervezett, melynek első darabját, ami a közművelődési közösségek, műhelyek Hajdú Bihar megyében alcímet viseli 2013. március 5-én 10:00-kor mutatják be a Debreceni Egyetem főépületének II. emeleti Karácsony Sándor termében.

2013-03-04 12:39:03

__tban_az_aranykor_fel__.jpgA nagysikerű Szkítiából kijöttekről konferencia folytatását rendezi meg a Hajdú-Bihari Magyarok Szövetsége. Ez a konferencia a magyarságnak mint nemzetnek a lehetséges jövőjét kívánja bemutatni. A konferencián minden fontos társadalmi ágat megvizsgálunk és az előadók feltárják a lehetséges és elképzelhető jövőt. Olyan túlélési stratégiákat járunk körbe, amelyek egy élhető világhoz vezetnek és sikeres megmaradásunkat szolgálja a Kárpát-medencében. Levezető elnök: Bogár László. Helyszín: Debrecen, Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3).
Időpont: 2013. március 9-10. Program: 2013.március 9. szombat 9.30 Megnyitó Molnár V. József: A magyar lélek és erkölcs  – „Mit látol a fényös Napon?” Bartha József: A magyar megmaradás titka. Hintalan László: Életiskola – Az iskolai, a szabadművelődési és a családi tanulási formákat egységben kezelő, szerves nevelési-oktatási rendszer. Ebédszünet. Dr. Eőry Ajándok:  Az egészségügy vagy az EGÉSZ-ség ügye. Tóth Ferenc: Mindennapi kenyerünk. 2013. március 10. vasárnap 9.30 - Végh László: Erőforrásaink. Bogár László:„Gazdagító gazdaságot a jó gazda gondosságával” szemben a mai „hozam helyett viszem” és „befektetés helyett kifektetést”hozó pusztító gazdasággal. Ebédszünet Dienes István: A jövő tudománya – Az újralelkesített tudomány. Varga Csaba: A nemzetet teremtő tudat
A konferencián a részvétel díjtalan. Az első konferencia tapasztalatai alapján a nagy érdeklődésre való tekintettel, kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlapon jelezze! A férőhelyek száma korlátozott. Információ:Botos Csaba 0630/205-2411, Géczy János 0670/944-6768

2013-03-03 19:37:28

05._dughagyma.jpgA hétvégén 2013. március másodikán eldugdostam a hagymát a kertben. Három sor lett. Olyan gyönyörűen sütött a nap, átszaladtam a szomszédba, hogy megkérdezzem Rozit és Marikát - szerintük lehet-e már veteményezni? Mondták, hogy igen, csak jó tíz centire dugjam le a pici hagymafejeket. Olyan jó volt kinn lenni a szabadban! A levegő, a fények, már teljesen az új évszakot, a tavaszt idézik. Bújnak ki a tulipánok is, a krókuszok, amiket az ősszel dugdostam el. Anyukám csodálkozik, hogy milyen dolgokat művelek, hiszen eddig nem nagyon foglalkoztam ilyesmikkel. Nekem meg az jutott eszembe, hogy hiszen ezt láttam tőle. A virágoskert mindig az ő kezétől volt szép a Zentai utcában, ahol felnőttem. Apukám a hobbikertben megtermelt minden zöldséget, gyümölcsöt a család számára. Tehát nincs min csodálkozni. Az ember azt csinálja felnőttként, amit gyermekként otthon látott tapasztalt. Jön a tavasz, itt az ideje a kertészkedésnek. Mindenkinek ajánlom. 
(Írta: Csontos Gabriella)

2013-02-27 12:25:17

P__sp__klad__ny_Reform__tus_templom.jpg
Kedves Ladányiak!
Felhívom figyelmeteket, hogy 2013. március 4-én és 9-én (hétfőn és szombaton) a Kossuth-rádióban délben a püspökladányi református templom harangját fogjuk hallani. Előtte -szokás szerint- egy rövid ismertetés a templom és a harangok történetéről. Adjátok tovább a Püspökladányból elszármazottaknak!
Üdvözlettel: Pánti Róza (Hódmezővásárhely)

2013-02-26 16:44:36

schaffer_erzsebet_mkalnok_041_271403_27313.jpg
Schaffer Erzsébet (a képen) lesz a vendég 2013. március elsején 17:00-kor a bárándi Balassa Iván Művelődési Házban. Schaffer Erzsébet Ercsiben született, ott is töltötte gyermekkorának első éveit. Édesapja uradalmi számtartó, édesanyja temesvári polgárlány. Saját bevallása szerint fiatalon többfélé dologba belekezdett: segédmunkáskodott, színházat csinált, bábozott, ugyanakkor már írni is elkezdett. Az 1990-es évek elejétől a Nők Lapja munkatársa, azelőtt a Gyermekünk című újságnál dolgozott. Rendszeres rovata van a Képmás című havi magazinban is. 

2013-02-24 17:04:32

Gy__rfi__d__m.jpgA püspökladányi Karacs Ferenc Gimnázium öregdiákjainak ez évi rendezvényén 2013. február 23-án 10.30 órakor a Karacs Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium aulájában 10.30-kor Pénzes Lajos bronzdomborműves emléktábláját avatták fel, melyet Győrfi Ádám a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakos hallgatója készített (a képen). Pénzes Tanár Úr alakját, szellemét Nyirkos Tibor nyugalmazott iskolaigazgató és G. Nagy Ilián költő idézte, majd a gimnázium tanulóinak műsora. A gimnázium kiállítóterében Kolláth Erzsébet festőművész kiállítását teikinthették meg az érdeklődők.Az emlékünnepség után a Karacsos Öregdiákok Egyesületének közgyűlésére került sor.

2013-02-21 19:25:06

782f16e283c3e542255c09c408a1d1d5.jpg
X. Jubileumi Thermál Koncert 2013 február 24-én, vasárnap 15:00-től a püspökladányi Gyógyfürdőben. Közreműködik: Danyi Eszter - Török Timea, Erdei Kata - Ujvári Orsolya, Katona Nóra, a Lolita Táncstúdió és az id. Csenki Imre vegyeskar. A rendezvényre a Gyógyfürdő kedvezményes délutáni belépőjegyei érvényesek.

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu